Matci imperecheate de vanzare , 40lei/buc !
 
Metode de schimbare a matcilor in sezon 
Trebuie sa spunem de la inceput ca aceptarea sau neacceptarea matcii depinde de:
        Perioada anului,
        Prezenta sau lipsa puietului larvar,
        Prezenta sau lipsa culesului,
        Rasa noii matci,
        Si elementul cel mai important "priceperea apicultorului".
Se intalnesc mai multe metode de schimbare , in functie de timpul disponibil ,in functie de perioada anului , in functie de priceperea apicultorului .
Fiecare apicultor cu experienta isi are propria metoda dezvoltata si perfectionata in decursul timpului. Astfel se intalnesc metode foarte simple, sau metode foarte complicate .
Mai jos sunt enumerate si detaliate cateva metode uzuale care desigur pot fi modificate si perfectionate si pot servii ca puncte de reper pentru apicultorii care doresc sa-si etaleze sau sa-si dezvolte propriile metode  .
        Metoda introducerii directe si ruperea botcilor  ,
        Metoda roiului in aer liber , 
        Metoda formarii unui nucleu si unirea ulterioara cu familia de baza,
        Metoda indepartarii reginei batrane impreuna cu ramele cu puiet larvar,
        Metoda arestarii matcii batrane,
 
Metoda introducerii directe cu ruperea botcilor , este o metoda foarte simpla la care reusita este conditionata  de prezenta culesului in natura ,si rabdarea apicultorului.
In aceasta situatie se inlatura direct matca batrana ,se ateapta minim 24h  dupa care se introduce colivia cu matca tanara . Dupa inca 48h se verifica existenta  botcilor prin scuturare apoi  se rup . Daca comportamentul albinelor fata de tanara matca este prietenos se poate inlatura sigiliul custii de introducere ca tanara matca sa fie eliberata . Daca se comporta agresiv , trebuie asteptat inca 24-48h pana se poate permite albinelor sa elibereze matca. Dupa aproximativ 96h ( Important ,patru zile nu se deranjeaza !) de cand sa permis albinelor sa-si elibereze matca se poate verifica acceptarea acesteia.
Mai trebuie spus ca  aceasta metoda da rezultate foarte bune in cazul familiilor puternice cu multa albina tanara , in cazul familiilor in care predomina albina batrana iar cea tanara este putina ,din diferite cauze , sansele de reusita sunt foarte mici  40 %  - 60%.

Metoda roiului in aer liber

Metoda apartine apicultorului Sklenar si este considerata o metoda foarte sigura.Se foloseste de regula atunci cand se introduce o matca de rasa diferita decat familiile existente .
Seara, se fixeaza pe un fagure gol, cusca cu matca. Peste acest fagure se scutura albina de pe mai multi faguri (poate fi din familii donatoare diferite). Albina tanara se va strange pe acel fagure iar cea batrana se va intoarce in coloniile donatoare.
Roiul asa format ramane peste seara in aer liber.
A doua zi roiul se pune pe faguri intr-o cutie noua si se elibereaza matca.
Se hraneste si se ajuta cu rame cu  puiet capacit gata de eclozionare pana cand se dezvolta  .

Metoda formarii unui nucleu si unirea ulterioara cu familia de baza, este una dintre cele mai sigure metode , necesita putina experienta , dar foarte multa munca si timp alocat si nu in ultimul rand conditii speciale. Aceasta metoda se utilizeaza  de regula atunci cand in stup se introduce o matca de rasa diferita.
Intr-un stup nou asezat langa cel de baza se formeaza un nucleu cu cel putin 2 rame puiet capacit , si una rama cu miere , dupa care se scutura albina de pe cateva rame cu puiet larvar . Atentie ! trebuie sa aiba urdinisul foarte mic pana cand se formeaza noua familie . Se introduce tanara matca  in colivie urmand ca tanara matca sa fie eliberata de albine in 36-48h . Dupa cateva zile  se scot din famila de baza atatea rame cu puiet matur cat poate acoperii albina  din  nucleu. Periodic apoi se vor scoate din familia de baza rame cu albine si puiet cat mai matur si se vor introduce in familia nou creata . Cand vechea familie ramane mai mica decat noua familie creata  se va inlatura matca batrana. Dupa 24h de la orfanizare se poate trece la unificarea celor doua familii utilizand metoda ziarului.
Daca rasa din care provine tanara matca este diferita de cea a albinelor ce alcatuiesc colonia  dupa aceptare, la o perioada scurta de timp, se pot obseva botci de schimbare linistita a matcii. Acest fenomen se datoreaza  diferentelor de rasa dintre matca si albine . Fenomenul persista pana cand  albinele  din rasa tinerei matci vor predomina in  stup. Este  totuisi rar si nu constituie o regula.
Metoda indepartarii matcii batrane impreuna cu puietul larvar, este metoda sigura, cu rezultate bune .
La fel ca la prima metoda se foloseste un stup nou ,(in cazul stupilor orizontali prevazuti cu doua urdinisuri se poate folosii compartimentul mic) se aseaza langa stupul de baza si in el se introduce ramele cu puiet larvar si cu albina de acoperire  inpreuna cu matca batrana in nucleu  , ( atentie  puietul capacit gata de ecluzionare trebuie sa  ramana in familia de baza pentru a facilita acceptarea noii matci). Foarte multi apicultori spun ca formeaza un nucleu cu  matca veche , ca masura de siguranta. Nimic mai fals, ori nu stiu ,ori nu vor sa spuna ce-a ce fac de fapt.
 Dupa 24h se introduce colivia cu matca cea  tanara   in familia de baza . Dupa 48h perioada necesara acomodarii matcii cu noua colonie se verifica daca sunt botci de salvare , se rup si se rupe sigiliul cutiei de introducere pentru ca albinele sa roada dopul de serbet si sa-si elibereze matca . Se verifica aceptarea dupa 96- 120h de cand sa permis albinelor sa-si elibereze matca.Atentie nu se deranjeaza minim 4 zilede la ruperea sigiliului! Dupa acceptare se inlatura matca batrana, iar dupa inca 24h nucleul format se unifica cu familia de baza folosind metoda ziarului (in cazul stupului orizontal se scoate diafragma unificarea facandu-se de la sine).
 
La aceasta metoda se observa ca se cauta ca familia de baza sa ramana cu cat mai putin puiet larvar , chiar deloc. Aceasta metoda da rezultate foarte bune daca exista cules in natura .
 
Metoda arestarii matcii batrane , este o metoda mai putin intalnita , o metoda foarte simpla , necesita un volum destul de redus de munca , cu rezultate foarte bune.
Se cauta matca batrana si se aresteaza intr-o cusca de introducere . Se aseaza deasupra cuibului pe speteaza unei rame cu puiet larvar. Dupa 96h se inlatura matca batrana iar in cusca in care a stat se introduce tanara matca si se aseaza in aceeasi pozitie in care a fost. Atentie! Schimbarea trebuie sa se faca aproape instantaneu . Dupa alte 48 h daca in natura nu exista cules se cauta si se rup botcile existente si se permite albinelor sa-si elibereze matca . Daca in natura exista cules se rupe sigiliul custii de introducere fara a se mai cauta eventualele botci. Dupa alte 96-120h se verifica aceptarea.La fel ca la celelalte metode nu se deranjeaza minim 4 zile de la ruperea sigiliului !
Este  o metoda ce se preteaza la stuparitul pastoral cu un volum mic volum de munca , fiind  necesare  patru intrventii dintre care doar prima intrventie necesita timp mai mult. Sansele de reusita sunt de peste 90%.
Exista apicultori care obtin acelasi efect , adica imprumuta mirosul matcii batrane prin strivirea ei pe colivia celei noi .Rezultatele sunt foarte bune , singurul inconvenient fiind brutalitatea metodei .
 
 
Apicultor Dumitru Nitu
 

 

  Tel. 0763681149