Matci imperecheate de vanzare , 40Lei/buc !

 

 Indreptarea familiilor bezmetice

Ce este o familie de albine bezmetica ?   

O familie bezmetica este o familie care a ramas fara matca si la care au aparut matci false si depun oua de trantori.

Cum se bezmeticeste o familie de albine ?

O famile de albine se bezmeticeste atunci cand ramanand fara matca si fara puiet , ajunge in imposibilitatea de a-si creea o matca in mod normal. In aceasta situatie o parte din albinele lucratoare , vor consuma hrana destinata puietului produsa de albinele doici , li se vor dezvolta ovarele .

Aceste matci false vor depune haotic oua nefecundate , din care vor ecloza numai trantori.

Cum va evolua o familie de albine bezmetica ?

Perioada de viata a matcilor false este limitata , si dupa o perioada scurta de timp  ouale vor fi tot mai putine , iar in final vor disparea total .

In disperarea lor albinele vor construii botci peste puietul de trantori , botci din care nu va rezulta nimic.

Albinele  lucratore vor fi tot mai putine , trantorii vor fi tot mai numerosi .

In final , cu o populatie de albine foarte foarte mica , familia va cadea prada furtisagului , iar dupa o vreme fagurii vor fi distrusi de  moliile de ceara (gaselnita ) .

Cum poate fi indreptata si recuperata o astfel de familie ?

 Exista mai multe metode , toate tizand ca in final familia respectiva sa accepte o matca fecundata , sau sa-si creeze o matca care sa se fecundeze .

Cea mai sigura metoda de indreptare a  familiei respective presupune  unirea ei cu o alta familie de putere mica adica cu un roi. Pentru aceasta se aseaza pe locul bezmeticului o alta cutie in care este roiul cu matca fecundata .Intrucat in prima faza matca roiului este vulnerabila , pentru protectia ei se introduce intr-o colivie cu dop de serbet , de unde urmeaza sa fie eliberata de albine in urmatoarele 24 ore. Se uniformizeaza mirosurile celor doua familii folosind ,tuica , ceapa , otet , sau parfum .Se aseaza supul cu familia bezmetica deasupra stupului in care este roiul . Dupa 72h albinele care au mai ramas in stupul bezmetic se scutura undeva mai departe ,iar ramele care pot fi recuperate se introduc in celalat stup
Daca pentru indreptare nu este disponibil un roi se poate incerca redresarea prin introducerea unei matci fecundate.Pentru ca o matca sa fie acceptata  familia   trebuie  adusa in situatia ca albinele sa elimine matcile false si sa accepte matca fecundata .

Daca familia respectiva va construii botci , exista sanse foarte mari ca o matca fecundata introdusa in familia respectiva sa fie acceptata  , daca familia nu construieste botci , nu exista nici o sansa ca familia respectiva sa accepte o matca imperecheata.

Cea mai sigura metoda presupune executare unor pasi care sa aduca familia respectiva in situatia in care exista sanse de acceptare , adica :

 -Se vor introduce 1-2 rame cu puiet in diferite stadii , dar la care sa predomine puietul capacit.

-Se vor elimina ramele ce abunda cu oua si puiet de trantori.

-Se ateapta sa apara primele botci.

- Daca nu apar botci si tot puietul este capacit , dupa 7 zile se introduce din nou o rama cu puiet in stadii diferite dar la care sa predomine puietul capacit.

- Dupa aparitia botcilor se poate trece la urmatoarea etapa ce consta in introducerea unei matci fecundate.

Unii apicultori scutura ramele cu albine la o distanta de 2-3 sute de metri , introduc in stupul  respectiv  o rama sau doua cu puiet de la alte familii , o parte din fagurii fostei familii si o matca fecundata .

Aceasta metoda se bazeaza pe faptul ca albinele devenite matci  false nu mai pot zbura  si distanta la care au fost scuturate le face imposibila intoarcerea in stupul lor.

 Inconvenientele acestei metode constau in faptul ca nu intodeauna matcile false sunt eliminate in totalitate , se mai intalnesc situatii cand albinele vor depune oua si dupa ce au fost scuturate(acceptarea unei matci fiind imposibila in aceasta situatie ) , si alt inconvenient  faptul ca albinele tinere nezburatoare  ( in cazul in care exista) nu se mai pot intoarce la stupul lor , ele in final intrand in alti stupi.

Indiferent de metoda folosita dupa indreptare , se va obseva ca puterea unei astfel de familii este scazuta . Apicultorul trebuind sa intervina spre a ajuta familia respectiva cu o rama sau doua de puiet capacit  din alte familii, functie de situatie.

Apicultor Dumitru Nitu

 

http://Badislava.sunphoto.ro

 

  Tel. 0763681149